Kuchnia francuska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(3)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Moszczenica
(5)
Wypożyczalnia Baby
(1)
Wypożyczalnia Srock
(1)
Autor
Barnhurst Noel
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Holuigue Diane
(1)
Kosmala Justyna
(1)
Le Moel Marie-Morgane (1978- )
(1)
Lowe Jason
(1)
Mcloughlin Marlene
(1)
Obuch Marta
(1)
Odorowicz Ischim
(1)
Prud'homme Alex
(1)
Sak Anna
(1)
Thorisson Mimi
(1)
Thorisson Oddur
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Wolańska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(1764)
Rodzina
(1041)
Przyjaźń
(895)
Tajemnica
(879)
Miłość
(815)
Kuchnia francuska
(-)
Relacje międzyludzkie
(704)
Śledztwo i dochodzenie
(623)
II wojna światowa (1939-1945)
(605)
Nastolatki
(599)
Literatura polska
(549)
Zwierzęta
(464)
Zabójstwo
(459)
Sekrety rodzinne
(417)
Trudne sytuacje życiowe
(411)
Rodzeństwo
(405)
Policjanci
(393)
Relacja romantyczna
(392)
Dzieci
(388)
Magia
(348)
Chłopcy
(336)
Wojna 1939-1945 r.
(328)
Małżeństwo
(327)
Wybory życiowe
(323)
Władcy
(291)
Uczniowie
(281)
Osoby zaginione
(272)
Uczucia
(266)
Dziewczęta
(260)
Życie codzienne
(254)
Matki i córki
(252)
Arystokracja
(246)
Dziennikarze
(236)
Przestępczość zorganizowana
(236)
Wakacje
(232)
Żydzi
(230)
Poszukiwania zaginionych
(203)
Ludzie a zwierzęta
(200)
Zemsta
(200)
Boże Narodzenie
(196)
Uprowadzenie
(195)
Pisarze polscy
(194)
Polacy za granicą
(188)
Młodzież
(186)
Psy
(185)
Ludzie bogaci
(172)
Seryjni zabójcy
(171)
Zabójstwo seryjne
(168)
Zakochanie
(160)
Dojrzewanie
(159)
Podróże
(159)
Literatura amerykańska
(158)
Obyczaje i zwyczaje
(154)
Sieroty
(154)
Spisek
(153)
Mężczyzna
(148)
Prywatni detektywi
(147)
Język polski
(146)
Literatura angielska
(143)
Ojcowie i córki
(143)
Prowincja
(141)
Szlachta
(138)
Pisarze
(135)
Lekarze
(132)
Wojsko
(132)
Dziadkowie i wnuki
(129)
Polityka
(126)
Powieść amerykańska
(123)
Zdrada małżeńska
(122)
Samotność
(121)
Politycy
(118)
Wsie
(118)
Śmierć
(116)
Wojna
(112)
Władza
(107)
Język polski (przedmiot szkolny)
(105)
PRL
(105)
Holokaust
(104)
Indianie
(104)
Powieść obyczajowa
(104)
Spadek
(104)
Przeprowadzka
(103)
Samotne matki
(102)
Czarownice i czarownicy
(100)
Kultura
(100)
Studenci
(100)
Ucieczki
(100)
Zdrada
(99)
Kłamstwo
(98)
Marzenia
(98)
Duchy
(96)
Powieść angielska
(96)
Szpiegostwo
(96)
Nazizm
(94)
Humor
(92)
Stworzenia fantastyczne
(92)
Medycyna
(91)
Podróżnictwo
(91)
Ojcowie i synowie
(90)
Postawy
(90)
Samorealizacja
(90)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Francja
(2)
Australia
(1)
Prowansja (Francja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Komedia kryminalna
(1)
Powieść
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - "matka chrzestna" Nagelli Lawson i Jamiego Olivera - sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej! Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Baby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francuskie przepisy z bistro Charlotte / Ewa Dobak, Justyna Kosmala. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2021. - 263 strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Oprócz kultowych przepisów na dania, które od 10 lat niezmiennie królują w karcie, znajdziemy tu też francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa czy boeuf bourgouignon. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami i pięknymi zdjęciami, które klimatem przeniosą nas do paryskiego bistro, gdzie do szczęścia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Moszczenica
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowa kuchnia francuska / Maciej Erwin Halbański. - Wydanie 2. - Warszawa : "Watra", 1976. - 245 stron : ilustracje ; 20 cm.
Ksiązka zawiera przepisy na oryginalne potrawy francuskie. Każdy rozdział jest poprzedzony krótką charakterystyką danej grupy dań - zupy, mięsa, przystawki itp. Pozycja zainteresuje wszystkich smakoszy i przyczyni się do urozmaicenia codziennego i światecznego menu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Moszczenica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka zaprasza w niezapomnianą podróż do najsłynniejszego regionu Francji, pachnącej lawendą Prowansji, rozciągającej się od Morza Śródziemnego na południu po Alpy na północy. Jest to urokliwa kraina o łagodnym klimacie, opiewana przed wiekami w tkliwych pieśniach trubadurów, a dziś odwiedzana przez licznych turystów z całego świata spragnionych harmonii między naturą, sztuką, historią oraz... smakami aromatycznych potraw. W ponad 130 oryginalnych przepisach kulinarnych i barwnych gawędach autorka - Diane Holuigue - maluje niepowtarzalny charakter kuchni prowansalskiej w całym jej bogactwie: od smakołyków Lazurowego Wybrzeża, poprzez potrawy typowe dla doliny Rodanu, po potrawy serwowane u stóp Alp. Wzbogacona apetycznymi zdjęciami potraw oraz ciekawymi fotografiami regionu, pięknymi akwarelami i specjalnie malowaną mapą, ta książka jest ucztą dla oczu w tym samym stopniu co dla podniebienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Moszczenica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W copyright: Imprint of Illuminatio Łukasz Kierus.
Kiedy Marie, odważna francuska dziennikarka, wyjeżdża na inny kontynent jako zagraniczna korespondentka, zaczyna się jej wielka przygoda życia. W krótkim czasie musi się nauczyć, jak otrzymać zaproszenie na najważniejsze wydarzenia polityczno-kulturalne, jak wtrącić słówko na konferencji prasowej, kiedy wciąż przerywa ci namolny australijski pisarz, a także jak nawiązać nowe znajomości - zwłaszcza w sytuacji, kiedy Urząd Imigracyjny stanowczo sugeruje, że twój francusko-kanadyjski narzeczony musi wrócić do domu. Na szczęście Marie ma przy sobie przepisy swojej ukochanej mamy. Stanowią one remedium na tęsknotę za domem, a także okazują się nieocenioną pomocą w nawiązywaniu kolejnych znajomości z aroganckimi Australijczykami... Czy Marie uda się zintegrować z australijską społecznością? Jak poradzi sobie w obcym kraju, na obcym kontynencie, wśród obcych sobie ludzi? I jaką rolę w tym wszystkim odegrają sekrety francuskiej kuchni? Autorka wzbogaciła swoją opowieść licznymi przepisami na typowe francuskie dania. Z właściwą sobie swadą przekazała unikalne porady kulinarne i zdradziła mnóstwo tajemnic, których pilnie strzegą słynni francuscy szefowie kuchni! Jeśli masz ochotę na obłędną szarlotkę tarte tatin, rewelacyjne herbatniki madeleines, których smak rozsławił w literaturze sam Marcel Proust, oraz na wyborną prowansalską tartę o smaku lata i beztroskich wakacji, ta książka jest właśnie dla Ciebie! Przeżyj jedyny w swoim rodzaju powrót Julii Child w nowym wcieleniu! Tajniki francuskiej kuchni stoją przed Tobą otworem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Srock
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francuski piesek / Marta Obuch. - Wydanie II. - Poznań : Wydawnictwo Filia, 2021. - 446 stron ; 21 cm.
Przeprowadzka może zmienić całe życie! Misia zostaje właścicielką uroczego domku i dużego ogrodu, ale musi zakasać rękawy i sama zająć się remontem. Niestety nie może liczyć na swojego ukochanego, bo ten ma mnóstwo pracy. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad - Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Misia chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać... Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża i odtąd na Akacjowej zaczynają się dziać dziwne rzeczy... Tymczasem przyjaciółka Misi, Zuza, usiłuje zdobyć prawo jazdy, nie zamierza jednak zdawać kolejnego egzaminu! Schodzi więc na drogę przestępstwa. Nie ona jedna w tym towarzystwie... Coq au vin czy trup podany sauté? Kuchnia francuska i przestępcy, a do tego tajemnica starego domu - mieszanka co najmniej pikantna! Komedia kryminalna Marty Obuch to obowiązkowy punkt każdego dobrego menu. Mniam!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Moszczenica
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: A Kitchen in France : a year of cooking in my farmhouse.
O tym, jak razem gotować, dzielić się wyśmienitym jedzeniem i winem oraz celebrować niezapomniane chwile przy wspólnym stole. Piękna książka kulinarna - wspaniałe zdjęcia i niezbyt skomplikowane przepisy na dania francuskie. Mimi Thorisson prowadzi soczystego bloga Manger, na którym dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Jej mąż Oddur zajmuje się fotografią i jest odpowiedzialny za wszystkie smakowite zdjęcia umieszczone na stronie i w książce. Gotowanie już od wczesnego dzieciństwa było pasją Mimi. Jej największą przyjemnością było odkrywanie nowych smaków z całego świata. Najbardziej lubi kuchnię francuską i chińską, prawdopodobnie ze względu na swoje korzenie. Do gotowania używa lokalnych, sezonowych składników najwyższej jakości, które dobiera ze starannością godną najprawdziwszego szefa kuchni. Co najważniejsze - wszystko to robi z miłością. To wspaniała książka o celebrowaniu dobrego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Moszczenica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej